Satış Yapmakta Zorlanıyor Musunuz?

Evren BİLGİNTURAN
Evren BİLGİNTURAN
Bilgintürk Gayrimenkul - Proje Danışmalığı

Yukarıdaki başlığı okuyup yazının devamında ne olduğunu merak ediyorsanız , satış ile ilgili bir meslekten olduğunuzu düşünüyorum . Hepimizin zaman zaman satış ve pazarlama konularında sorunları olmuştur. Merak etmeyin yalnız değilsiniz. Size düşen hem teşhis hem de tedavi ve uygulama. Yani doktor da sizsiniz hasta da.


Şimdi şu soruları kendi kendinize sorma zamanı ...

• Satış ve pazarlama konusunda bugüne kadar neler yaptığınızı bir düşünün
• Pazarlama ve Satış döngüsü ve sektörel rekabet anlamında kendinizi nerede görüyorsunuz ?
• Kendinizi veya kurumunuzu başarılı buluyor musunuz ?
• Rakiplerinizin üstün yönleri ve zayıf noktalarını biliyor musunuz ?
• Danışmanlık hizmeti aldınız mı , almayı düşünüyor musunuz ?
• Şayet bir satış organizasyonuna sahipseniz veya içinde yer alıyorsanız maddi ve manevi tatmin sağlayabiliyor musunuz ?
• Çevrenizdeki değişim ve gelişmelere ayak uydurabiliyor musunuz ?
• Sattığınız ürün veya hizmetin müşterilerine faydası kalitesi konusunda ne düşünüyorsunuz ?
• Marka olmak mı yoksa markalara iş yapmak mı size uygun ?
• Mevcut çalıştığınız sektör veya iş koluna yakın yapabileceğiniz başka işler olabilir mi ?
• Ürün veya hizmetinizin kullanıcı veya tüketicileri için avantajları neler ?
• Acaba sektörünüzdeki büyükler küçükleri yemeğe mi başladı ? Şirketinizi satın almak isteyen firmalar kapınızı çalmaya başladı mı ?

Emin olun cevaplarınız sizi doğru yola doğru götürmeye başlayacaktır. Tüm başarı öyküleri iyi keşifler ve analizler sonucunda doğmaktadır. Atağa kalkmadan önce kendinizi iyi tanımalı, artı ve eksilerinizi iyi analiz etmelisiniz. Ben her şeyi yapabilirim düşüncesi ile yola çıkarsanız kaybedersiniz. Gerçek ilgi alanlarınıza odaklanmak için gerekli ise dışarıdan hizmet ve danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederim. Sizi dışarıdan bir gözün değerlendirmesi çok faydalı olacaktır. Sihirli değnek değmesi için sadece dışarıdan yardım almak yeterli değildir. İnanıp, operasyon başlatmak gerekir. Bence kimse sizin işinizi sizin kadar iyi düşünemez. Kulak verip fikir almak esas olandır. Güç sizde...

Teşhisinizi doğru koyduğunuzda tedavi kolay olacaktır. Öncelikle sorunlarınızı güzel bir fikir uçuşturma toplantısı yaparak belirleyin. Sorunları tek başınıza verdiğiniz kararlar ile çözmeye çalışmayın. Kurumunuzdaki çeşitli kademelerdeki çalışanlarınıza kulak verin. Gözlem yapın ve ana sorunları bir A4 kağıda toparlayın.

Hepsinin birbirine bağlı olduğunu göreceksiniz. Bir öncelik sırası oluşturun ve belirlediğiniz programda operasyona başlayın . İyi danışmanlar, size destek verecek dışarıdan alabileceğiniz hizmetler, ürün ve personel değerlendirmelerinizi bu noktada yapın. Bir zincirin halkası gibi olan bu operasyonun tüm parçalarını uyum içerisinde sürdürün. Köklü bir değişim için tüm iç dinamiklerinizin hazırlıklı olması gerekir. Ekonomik kaynaklarınızı iyi araştırın. Yapılacak yatırımlar var ise geri dönüşlerinin fizibilitelerini yapın. Kurumunuzdaki herkesin, müşterilerinizin, rakiplerinizin bu değişimden haberdar olmalarını sağlayın. Pazarlama stratejisini doğru belirleyip, mutlaka kaynak yaratın. Öncelikle gerekli ise teaser (uyarıcı ) güzel bir lansman (tanıtım ) bir reklam kampanyası ile başlamak ve sonra amacınıza yönelik çalışmaya başlayın. Amblem - logo değişimi, kurumsal kıyafetler veya renk değişikliği, slogan değişimleri radikal farkları çok güzel tamamlar ve hedefinize hızlı ve etkin bir şekilde ulaşmanıza yardımcı olur. Bunlardan korkmayın. Cesur ve inançlı bir çalışma size mutlaka maksimum fayda sağlayacaktır.

Satış; motivasyon ,çaba ve emek ister. Bir ay biter başarılı geçer, ama ikinci ay sırada beklemektedir. Satış, yan gelip yatacak zaman bırakmaz. Dinamikleri çok hızlı gelişen, değişen bir olgudur satış. Heyecan ve motivasyon olmadan satış olmaz. Bu sebeple satış ekibiniz ürününüz kadar önemlidir. Satış insana dayalı bir iştir. İletişim yolları sadece yüz yüze olmamakla birlikte hep bu temele dayandırılan bir işlemdir.

Kulak Küpesi: Satış ve pazarlama konularında sıkıntılarınızı göz ardı edemezsiniz. Yenilenmek ve değişime ayak uydurmak zorundasınız. İhtiyaçlar değişiyor. Siz doğru hedef kitle ile doğru ürün ve hizmetler ile buluşmak zorundasınız. İyi bir stratejiniz olmalı . Kriz ekonomisinde de koşullar iyiyken de uygulamaya koyacağınız planlarınız olmalı. Hedefinizi hem hayatınız hem de işiniz için doğru belirleyin. Bu sizi hem işe hem de yaşama bağlayacaktır.

Diğer Yazıları